50% от завършилите гимназия са неграмотни

50% от завършилите гимназия са неграмотни. Стряскащите данни са от изследване на портал Академика. За да се пребори с тази тенденция, образователният портал организира днес първото у нас състезание по грамотност. В него мериха сили ученици от 6 и 7 клас. Сред победителите имаше само едно момче. Защо 13-годишният Явор Пенчев иска да пише правилно на родния си език и как го възпитава баща му, разказва Теодора Енчева.

Състезанието изискваше да получиш 10 точки от десет възможни. Отговорите на теста пратиха Явор Пенчев сред победителите. Момчето призна, че е осъзнал колко е важно да бъдеш грамотен едва в 5 клас, независимо че още от 1 клас учителите му го повтарят всеки час.

"Голяма част от развитието ти се основава на това да си грамотен. Това е основа. Предполагам, че иначе не можеш да постигаш успехи. Предполагам, аз съм още малък", призна Явор.

В семейството на момчето не го мъчат да пише диктовки и да решава тестове, защото вярват че правописът е важен, но освен него има много по-важни неща.

"Както сега, така и винаги е било най-трудното да поставиш граници. Да знаеш колко да искаш от едно дете - така че да го накараш да се развива и колко да свалиш границата, така че да не го накараш да се чувства непълноценен. Да усетиш колко да искаш", обяснява Ивайло Пенчев.

Състезанието по правилно писане е част от кампанията "Бъди грамотен".

Източник БТВ
Tyxo.bg counter