Консумацията на по-малко месо полезна за здравето


Намаляването на производството и консумацията на месо с 30% ще помогне за намаляването на парниковите емисии и подобряването на здравето в страните, които най-много обичат месото, обявиха британски и австралийски учени, предаде Ройтерс. Според тях подобряването на ефективността, намаляването на парниковите емисии и намаляването на зависимостта от горива от вкаменелости в земеделието няма да бъде достатъчно за намаляването на парниковите емисии. Но комбинирането на тези стъпки с 30% намаляване на производителността в животновъдството в големите страни-производителки и намаляване на консумацията на месо ще доведе до "значително подобрение на здравословното състояние на населението и намаляване на емисиите", посочват учените. Данните от изследването сочат, че във Великобритания 30% намаляване на количествата консумирана наситена мазнина ще доведе до намаляване на случаите на преждевременна смърт от инфаркт с около 17%, което се равнява на около 18 000 смъртни случая всяка година. Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие, 18% от всички парникови емисии са резултат от производството на месни продукти и според експертите нарастващите нужди за месо, особено в страните с развиващи се икономики, може да доведе до ръст на месопроизводството с 85% до 2030 г.
Tyxo.bg counter