300 бандити тормозят България, гонят ги 70 хиляди



250-300 бандити тормозят България. Срещу тях са изправени 70 000 полицаи, следователи, прокурори, агенти от ДАНС, експерти от комисията “Кушлев”...
Тази равносметка направи вчера премиерът Бойко Борисов, след като присъства на националното съвещание на областни директори на МВР, окръжни и апелативни прокурори и представители на ДАНС.
“Става дума за знакови и емблематични фигури от престъпния свят, срещу които в минал период не е имало адекватни действия от правоохранителната система. Недопустимо е за подобни лица, които са известни на абсолютно всички по места, да се отчита, че работата по тях е започнала в края на 2009 г. Разберете, подобна практика повече няма да търпим!”, закани се вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той обясни, че вчерашното национално съвещание е третото, откакто ГЕРБ състави правителство.
Вчерашният форум е бил свикан, след като областните полицейски шефове и окръжните прокурори са изготвили съвместни планове за действие срещу организираните престъпни групи в техните райони. Всеки месец екипите ще се отчитат за свършената работа, ще се набелязват конкретни задачи и конкретни срокове за изпълнението им.
“Досега подобни анализи не са били правени. Натъкнахме се на пълна липса на контрол от страна на предишни ръководства на МВР.Знаете, че в областните дирекции 85% от ръководния състав бе сменен, но не по политически причини, а заради липса на професионализъм”, каза Цветанов и прочете няколко абзаца от справка, скандализирала и него, и госта на съвещанието Бойко Борисов.
“Ето справка за една организирана престъпна група с двама лидери в техния регион. “Групата е изведена през четвъртото тримесечие на 2009 г. с откриването на преписка. Двамата лидери се занимават с престъпна дейност от сравнително дълъг период - пласират всякакъв вид наркотици. Снабдяват се от други градове. А по-надолу:“Няма установени техни връзки с други градове.” Ето и за един друг, който също е лидер: “Лицето притежава много голям потенциал за извършване на престъпна дейност. Но е изключително трудно за правозащитните органи към настоящия момент да открият доказателства срещу него.”Това не може да е справка от областна дирекция на МВР”, отсече Цветанов, но не пожела да съобщи от кой град е тя.
Според осведомени скандалната справка се отнасяла за Плевен, като цитираната наркобанда с двамата лидери била на известните Камен Балбузанов-Куката и Красимир Първанов-Гулянския.
“Справката особено ме впечатли - местните бандити там били с много висок потенциал, много, много, много силни. Помолих колегата Цветанов да им отвърне: “Вие имате много слаб потенциал, ето ви трудовите книжки и си заминавайте!” Защото бандитите действали от 5-6 години в региона, имали голям потенциал и били големи сладури и там им се възхищават”, коментира премиерът Борисов.
Цветанов обясни, че останали недосегаеми с години, босовете на групировки укрепват, престават да се занимават пряко с престъпления, а само получават отчисления от по-долните нива, които са създали. В момента някои от бандитските тартори имали легален бизнес в строителството, енергетиката, търговията и т.н. Забелязвала се и друга слабост на МВР - областните директори не се интересували, когато групи от техния район вършат престъпления в съседните региони.
“Прав е премиерът Борисов. Извинете, но ако срещу тази армия, която ние представляваме, стоят 250-300, нека да кажем, дори и хиляда души, а ние не можем да се справим с тях за една година, значи нещо не е наред”, възкликна главният прокурор Велчев.
Зам.-шефът на полицията в Плевен подаде оставка
Зам.-шефът на областната дирекция на МВР в Плевен комисар Марио Тодоров е подал оставка след вчерашното съвещание.
По неофициална информация той е бил проверяван за връзки с Красимир Георгиев-Красьо, но конкретен повод станала скандалната справка.
Цял Плевен знае, че местните наркопласьори се оглавяват от Куката и Гулянския още от края на 90-те години. Двамата са бивши висаджии, а към 2004 г. стават дилъри на покойния Антон Милтенов-Клюна. Куката оцеля при три атентата, последният бе през ноември м.г.
Наши ченгета ще се учат от италианските
Един наш магистрат ще трупа опит в италианските прокуратури или съдилища, обявиха на съвместна пресконференция министърът на правосъдието Маргарита Попова и посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо.
Задачата е да се проучи наказателното правосъдие на Апенините, като министър Попова пожела проектът да обхване и тяхната практика в борбата с организираната престъпност и корупцията.
“В Италия вече е пратен ваш офицер за задълбочаване на връзките между двете полиции”, каза посланик Бенацо.
Програма за повторна социализация на непълнолетни с противообществени прояви чрез обучение в италиански фирми у нас стартира в Пловдив.
Бойко Борисов: Прокурорите да пресират властта!
“Още преди да имаме правителство, първата ни среща беше с главния прокурор и неговия екип. Мисля, че вече след 7 месеца може да се каже, че нашите ангажименти към прокуратурата и към съдебната система са изпълнени. Дали сме сгради, дали сме оборудване, дали сме заплати, от тях очакваме резултати”, каза вчера премиерът Бойко Борисов след съвещанието.
“От нас е това - политическа воля има, обезпечение сме направили. И на прокурорите, и на полицаите им казах: “Никакъв компромис пред никого!” Това е единственият шанс министрите, кметовете, областните управи да се плашат и да не правят корупционни схеми. Ще спечeли уважението ми тази областна дирекция и този прокурор, които започнат да нанасят удари по новите, които опитват да правят това, което са правили старите. Моите уважения към г-н Велчев и прокурорите, но всички тези безобразия, които са правени, по една или друга причина не са били пресирани.
Аз искам от прокурорите сега да пресират властта! От най-корумпираната и сочената с пръст държава в Брюксел трябва да станем пример”, заяви премиерът.
Борис Велчев: Босовете до месеци да бъдат дадени под съд!
“2010-а е годината, в която не можем повече да се оправдаваме с нищо. Имаме абсолютно пълното съдействие на органите на МВР и ДАНС, имаме изключително ясната воля да се сложи край на организираната престъпност”, заяви главният прокурор Борис Велчев.
“Близките месеци ще бъдат решаващи... И като казвам това, аз си давам сметка, че след време ще ми припомните тези думи. Ние ще направим такава организация, че престъпните босове, които тероризираха българското общество не само на национално, а и на местно ниво, силно да бъдат ограничени и в крайна сметка - изправени пред съда.
Давам си сметка колко е лесно да говорим тук, в София, и колко е трудно на хората, работещи в даден град, в който всички се познават. Затова казах на окръжните прокурори, че ще оценя много високо и в никакъв случай няма да приема за слабост, ако някой от тях ми предложи разследването срещу местна организирана група да се води в друг град”, добави Велчев. На въпрос имало ли е натиск върху прокурорите Маргена и хората му да останат в ареста, той отговори:
“Да. Имаше. От мен!”
Крулева преброи 151 бандити, Петков - 304
Не за първи път властта прави инвентаризация на криминалните авторитети, които са на свобода.
Списък със 151 закоравели бандити, чието място е в затвора, изготви първа някогашната шефка на Националното следствие Ани Крулева. През януари 1995 г. тя връчи папката на тогавашния президент Желю Желев. Но повечето от тия злодеи с помощта на адвокати и лекари си останаха под открито небе.
Вътрешният министър от кабинета “Виденов” покойният Любомир Начев през февруари 1996 г. обяви, че е записал 3000 свободни бандити. После се оказа, че 850 от тях не са между живите.
Пламен Дишков-Кела от Бургас, Златистия от Дупница и Митьо Очите от Несебър бяха най-едрите риби в поменика от 2787 имена на тогавашния полицейски шеф ген. Васил Василев, изготвен през октомври 2001 г. Години по-късно тримата босове бяха сгазени от машината на правораздаването. За разлика от Душманина и Демби, които и в момента се радват на битието на свободни граждани. А те бяха в списъка от 304 имена, който бившият вътрешен министър Румен Петков даде през май 2006 г. на тогавашния премиер Сергей Станишев.

Tyxo.bg counter