Ще спират нощният градски транспорт!


Нощният градски транспорт в София вероятно ще бъде спрян. Днес съветниците от комисията по транспорт решиха трите експериментални линии 605А, 606В и 607С да спрат да се движат от 31 октомври. Решението трябва да бъде гласувано на предстоящото заседание на общинския съвет.
Нощният транспорт се спира, защото е на загуба. По данни на Центъра за градска мобилност на нощ автобусите се ползват от средно 94 пътници. Ако всеки от тях си купува билет от 1 лев, приходите за градския транспорт са най-много 94 лв. В същото време за обслужването на трите линии се харчат по 1212 лв. на вечер, което означава, че загубите са 1118 лв. Отделно се плаща и на контрольори, които да проверяват билетите и картите на пътниците два дни в седмицата. За пет месеца разходите за екипа контрольори са 3806 лв.
Нощният градски транспорт беше пуснат преди пет месеца и първоначално експериментът трябваше да продължи три месеца и да приключи след парламентарните избори на 5 юли. Общинският съвет обаче реши да удължи експеримента до края на октомври, за да не излезе, че услугата е предизборна. Това е вторият опит на общината да осигури градски транспорт през нощта. Преди пускането на трите линии денонощно се движеше автобус 94, който свързва Студентския град с центъра. И този експеримент се провали, защото беше на загуба./Дневник
Tyxo.bg counter