Здравословното хранене при бременните жени


Допълнителните калории, консумирани по време на бременност, увеличават вероятността от натрупването на излишни килограми от майката, даже при условие, че първоначалният индекс на маса е бил нормален. Това показват данните от изследване на Университета на Северна Каролина, обхванало над 1300 жени, предаде ИТАР-ТАСС. Акушерите са установили, че допълнителните 500 калории дневно повишават риска от излишни килограми с 10 процента. Значителното напълняване по време на бременност е свързано с усложнения при раждането, включително преждевременно раждане и необходимост от цезарово сечение, а също така съдейства за бъдещото затлъстяване на детето и майката. Педиатрите са достигнали до извода, че някои жени се престарават с известната препоръка да се хранят за двама по време на бременността и ги съветват да бъдат изключително внимателни в избора на продукти. Експертите са регистрирали, че жените, които са спазвали вегетарианска диета при ранните стадии на бременността, два пъти са повишили риска от нездравословно тегло за себе си и бебето, а тези, които активно се занимават с физическа дейност в течение на бременността, са увеличили риска от проблем с теглото с 20 процента, съобщава БГНЕС.Освен това медиците са открили връзка между високото потребление на мононенаситени мазнини, открити в зехтина и ядките, и намаляването на риска от прекалена пълнота. Както се е и очаквало, консумацията на мазна и пържена храна 4 пъти увеличава ненужните килограми на бременната жена. Някои резултати от изследването са учудили лекарите, тъй като млечните продукти, включително с ниска масленост, спомагат за трупането на излишно тегло./Охболи

Tyxo.bg counter