Нов приморски парк в Сарафово!


Морска градина разположена между плажните ивици и първа линия хотели и къщи. В проекта за приморски парк в квартал Сарафово се предвижда изграждане на амфитеатър, спортни съоръжения, както и универсално и голф игрище, множество зелени алеи, спа центърове, дискотеки и заведения. А самото изграждане и функционирането на всички тези атракциони бе цел на проекта, благодарение на него един ден ще бъдат разкрити още много работни места в сферата на туризва в кв Сарафово. Новата визия на бургаския квартал ще повиши също така цените на имотите, и на предлаганите туристически услуги. За момента имаме представен и удобрен проект от Община Бургас за крайбрежния парк. Кметът на Бургас и главният архитект обсъдиха проекта с жители на Сарафово./Сарафово

Цървена Звезда падат от сините в контрола!


Дошлият на проби уелсец донесе първа победа за "сините" от шест мача насам Отборът на Левски успя да стигне до първа победа след пет поредни загуби. Тя дойде макар и в контролна среща срещу сръбския Цървена Звезда, която момчетата на Ратко Достанич спечелиха с 1:0. Автор на гола стана дошлият на проби Рамон Калисте, който се разписа още в 8-ата минута, когато след центриране на Жоазиньо прати топката във вратата на Стаменкович за 1:0. Уелският младежки национал, който е играл за юношеските формации на Ливърпул и Манчестър Юнайтед, показа добра игра и ще очаква решението на наставника на тима Достанич и спортния директор Георги Иванов-Гонзо, дали ще остане на "Герена". Като цяло, головите положения и пред двамата вратари липсваха и до по-сериозни голови положения рядко се стигаше. През второто полувреме и двамата треньори направиха множество смени, които накъсаха играта. Калисте напусна игра, а за "сините" на терена се появиха Христо Йовов, Седрик Бардон и Дениран Ортега, който замени друг дошъл на проби чужденец- Пабло Лохо./Спорта

Аналният секс болка или удоволствие?

Обобщената информация не е достъпна. Моля, кликнете тук , за да видите публикацията.

Сколиозата , изкривяване на гръбначният стълб!


Сколиозата представлява изкривяване на гръбначния стълб във фронталната равнина, тази в която лежат раменете и гърба. Тя може да се развие във всички сегменти на гръбначния стълб – шиен, гръден и поясен – като най-често се появява в гръдния дял. С увеличаване на изкривяването се измества на центъра на тежестта наляво или надясно, което принуждава организма да направи огледално изкривяване в съседен сегмент. Така се появява S-образно изкривяване. При по-големи изкривявания започва завъртане на прешлените един спрямо друг. В гръдния дял това усуква ребрата и от едната страна на гърба се образува ребрена гърбица (гибус). Ребрата от своя страна започват да притискат вътрешните органи и създават затруднения в сърдечно-съдовата и дихателната системи. Сред факторите, които довеждат до гръбначните изкривявания са слаба физическа култура, мускулна слабост, мускулни дисбаланси, непълноценно хранене, нарушена обмяна на веществата, разлика в дължината на краката. Бързото израстване в комбинация с изброените е сериозна причина за поява на изкривяване. Друг фактор е мускулната умора, която прераства в болка. За да избегнат тези неприятни усещания, хората започват да отпускат мускулите си и заемат неправилно положение. С времето затвърждават тази грешна стойка и така започват да се появяват структурни изменения в гръбначния стълб. Важни за профилактиката са пълноценното хранене, целенасочената физическата активност и следенето за правилната стойка на децата. Поради липсата на профилактични прегледи в училищата, откриването на гръбначните изкривявания остава в ръцете на родителите, които трябва да обръщат съответното внимание на децата си. За съжаление те обикновено ги забелязват в доста напреднала фаза./Личентреньор

Рейно Синдром


Това патологично състояние на кръвоносните съдове води до рязко свиване на малките артерии, кръвоснабдяващи пръстите на ръцете и краката, обикновено при излагане на студ. Носът и ушите също могат да бъдат засегнати. В резултат на намаленото кръвоснабдяване настъпват изменения в цвета на кожата, често придружени от болка, изтръпване и бодежи.
Причина за синдрома на Рейно е съкращаване на мускулите в стените на малките кръвоносни съдове на пръстите на крайниците, в резултат на което кръвоснабдяването им е затруднено. Пристъпите се предизвикват от студ, от работа с вибриращи инструменти или от определени лекарства (включително бета-блокери). Кожата побледнява поради недостиг на кръв, след това посинява, когато притокът на кръв започне да нахлува, и накрая става червена и болезнена. Болестта понякога се проявява при хора с ревматоиден артрит или артериални заболявания.
ПРОФИЛАКТИКА
Избягвайте факторите, предизвикващи пристъп. Пушенето например свива артериите. Носете ръкавици и чорапи и обличайте по няколко чифта дрехи. Тъкани като вълната, коприната и полипропиленът задържат топлината.
Физически упражнения и масаж: Подобрете кръвообращението си чрез всекидневни физически упражнения и редовни масажи.
Хранителен режим: Наблегнете предимно на продуктите, съдържащи магнезий, флавоноиди, витамин В и Е и незаменими мастни киселини. Приемайте също всекидневно хранителни добавки с мултивитамини и минерали. Ограничете алкохола и кофеина.
Билколечение: Добавяйте към храната си загряващи подправки (лют червен пипер, джинджифил, семена от кориандър, карамфил и канела) или всеки ден пийте по 1-2 чаши чай, приготвен с една от тези подправки.
ЛЕЧЕНИЕ
Топлина: Препоръчва се загряване чрез топла, но не гореща вана. Вана със синап за крака или ръце е също полезна.
Физическа активност: При пристъп вдигнете ръце над главата за минута, след това ги тръс-кайте половин минута, за да стимулирате кръвообращението. Триенето на ръцете една в друга в продължение на 1-2 минути също помага.
КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Описаните мерки не водят до подобрение.
• Забелязвате увреждане на кожата си.
• Имате също и язва на крака, обрив или артрит.
• Побледнялата или синкавата кожа не възвръща нормалния си цвят./Лекар

Увеличението на броя на психолозите и на педагогическите съветници в училищата!


Основният приоритет в образованието през следващите години е свързан с увеличението на броя на психолозите и на педагогическите съветници в училище, каза министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.
В момента няма норматив за тези длъжности, а училищата сами решават дали да назначат педагогически съветници в рамките на делегирания бюджет. Предвиждаме да има такъв норматив и да се заложат средства от стандарта за издръжка на учениците за педагогическите съветници, отбеляза министър Фандъкова в 71-во СОУ в Казичене, след като участва в открит урок по интерактивно компютърно обучение с ученици от четвърти клас, предаде БТА. Тя добави, че сега само в една трета в училищата има педагогически съветници. По думите й трябва да се върне нормативът на 500 ученици да има един педагогически съветник, но това също не е достатъчно. Според нея нормално е на 250 деца да има педагогически съветник.
Министерство на образованието има специален ангажимент за разработване на програми за превенция срещу агресията, каза още министър Фандъкова, попитана за последните случаи на агресия между ученици. Програмата "Училище без насилие", изпробвана в няколко столични училища, ще бъде разпространена в цялата страна, заяви тя. Безпокои ме, че за втори път през последните десет дни случаите на агресия между ученици - във Варна и в София, се случват пред очите на възрастни, които не реагират, посочи министър Йорданка Фандъкова.
Попитана дали ще бъдат засилени мерките за предотвратяване на внасянето на оръжие в училище, министър Фандъкова каза, че през последните две-три години мерките за сигурността на учениците са свързани с охраната и с видеонаблюдението. Когато стане спречкване, то може да се види на камерите и бързо да се реагира. Не може на всеки вход на училище да се сложат детектори за метал, каза министърът. Според Фандъкова незащитено е и интернет пространството, в което "децата разговарят, без никой да им обърне внимание". Тук е ролята на психолозите, те могат да разпознаят признаците за проблем в дадено дете, посочи образователният министър.
Характеристиката на учениците и мерките за намаляване на поведението са въведени много формално, коментира още Фандъкова в отговор на въпрос дали ще отпадне оценката за поведение на учениците. Тя посочи, че в момента се подготвя промяна в правилника за приложение на Закона за народната просвета, но отбеляза, че въведените от предишния екип на просветното министерство няколко мерки за дисциплиниране на учениците, наказанията и санкциите се запазват.
Според разработената наредба от екипа на екс министър Даниел Вълчев е наложена забрана за ползването на мобилните телефони и носенето на неприличното облеклото в клас. Въвежда се оценка за поведение, както и ежегодна характеристика на ученика, подготвяна от класния ръководител. Степените за оценка на поведението са "добро" и "недостатъчно добро". Предвидено е ново наказание - извършване на дейности в полза на училището, отстраняване от час и отстраняване от училище, когато ученикът се явява с облекло или във вид, които са в нарушение на правилника или във вид, който не му позволява да участва в образователния процес./Ниот

Ще спират нощният градски транспорт!


Нощният градски транспорт в София вероятно ще бъде спрян. Днес съветниците от комисията по транспорт решиха трите експериментални линии 605А, 606В и 607С да спрат да се движат от 31 октомври. Решението трябва да бъде гласувано на предстоящото заседание на общинския съвет.
Нощният транспорт се спира, защото е на загуба. По данни на Центъра за градска мобилност на нощ автобусите се ползват от средно 94 пътници. Ако всеки от тях си купува билет от 1 лев, приходите за градския транспорт са най-много 94 лв. В същото време за обслужването на трите линии се харчат по 1212 лв. на вечер, което означава, че загубите са 1118 лв. Отделно се плаща и на контрольори, които да проверяват билетите и картите на пътниците два дни в седмицата. За пет месеца разходите за екипа контрольори са 3806 лв.
Нощният градски транспорт беше пуснат преди пет месеца и първоначално експериментът трябваше да продължи три месеца и да приключи след парламентарните избори на 5 юли. Общинският съвет обаче реши да удължи експеримента до края на октомври, за да не излезе, че услугата е предизборна. Това е вторият опит на общината да осигури градски транспорт през нощта. Преди пускането на трите линии денонощно се движеше автобус 94, който свързва Студентския град с центъра. И този експеримент се провали, защото беше на загуба./Дневник

Здравословното хранене при бременните жени


Допълнителните калории, консумирани по време на бременност, увеличават вероятността от натрупването на излишни килограми от майката, даже при условие, че първоначалният индекс на маса е бил нормален. Това показват данните от изследване на Университета на Северна Каролина, обхванало над 1300 жени, предаде ИТАР-ТАСС. Акушерите са установили, че допълнителните 500 калории дневно повишават риска от излишни килограми с 10 процента. Значителното напълняване по време на бременност е свързано с усложнения при раждането, включително преждевременно раждане и необходимост от цезарово сечение, а също така съдейства за бъдещото затлъстяване на детето и майката. Педиатрите са достигнали до извода, че някои жени се престарават с известната препоръка да се хранят за двама по време на бременността и ги съветват да бъдат изключително внимателни в избора на продукти. Експертите са регистрирали, че жените, които са спазвали вегетарианска диета при ранните стадии на бременността, два пъти са повишили риска от нездравословно тегло за себе си и бебето, а тези, които активно се занимават с физическа дейност в течение на бременността, са увеличили риска от проблем с теглото с 20 процента, съобщава БГНЕС.Освен това медиците са открили връзка между високото потребление на мононенаситени мазнини, открити в зехтина и ядките, и намаляването на риска от прекалена пълнота. Както се е и очаквало, консумацията на мазна и пържена храна 4 пъти увеличава ненужните килограми на бременната жена. Някои резултати от изследването са учудили лекарите, тъй като млечните продукти, включително с ниска масленост, спомагат за трупането на излишно тегло./Охболи

Графитите и тяхната история


Говорим за underground... Определено основно място заемат графитите, в тази богата и урбанистична култура. В тази статия ще разберете повече откъде всъщност произлизат графитите и какво ги прави толкова уникални, че днес се възприемат като цяла ера в изкуството... :)





Графити е множествено число на "graffito" ,въпреки че единственото число е станало сравително мрачно. Много използвано е в изкуството,създавано чрез надраскване на скица върху повърхност. Друг подобен термин е sgraffito, начин за създаване на скица чрез драскане през слой пигмент за да се разкрие друг,намиращ се отдолу. Всички тези английски думи идват от италианския, най-вероятно от думата "graffito" (издран/надраскан),защото древните драскачи издирали работата си в стените преди да се стигне до спрейовете,както стенописи или фрески.
Според историята,термина графити се отнасял за надписи, рисунки на фигури и тн.,намирани по стените на древните гробници или руини,като катакомбите в Рим или в Помпей. Използването на думата се е развило,така че използва всякакви декорации(написани на каквато и да е повърхност. Това може да се счита за вандализам,да покрива картини или писания,поставени на повърхности,обикновено стени или тротоари,без позволението на собственик.Следователно надписите,направени от авторите на паметници не се считат за графити.
Единственият познат източник на езика Safaitic,форма на прото-арабичния,произлиза от графити:инструкции, надраскани на повърхността на камъни и канари главно в постините на Сирия,източна Йордания и северната част на Саудитска Арабия.Safitic датира от 1 век преди христа до 4 век след христа.Модерни графити
Модерните графити се свързват с хип хоп културата, като един от четирите основни елемента (заедно с МС-инга, DJ-инга и брейк танците). От друга страна обаче модерните графити предшестват хип хопа с почти десетилетие и имат своя собствена култура и уникален стил. Графитите се смятат за визуално изразяване на рап музиката, докато брейкденсинга е физическото. В допълнение към това графитите имат нещо общо и с пънк движенията от 70-те, представени от групи като Black Flag и Crass, които придобиват лоша слава, вследствие, на което са причислени към пън културата.
Графити райтърите понякога избират своите псевдоними (тагове), за да отразят лични предпочитания и интереси, но също така тагът често съответства на това, как една дума се изговаря или бива изписана. От значение е и колко дълъг става тага. Изпълнението на един таг може да стане много сложно ако съседните букви не съответстват визуално. Някои тагове са в такъв вид- Page3, 2Shae, 2Cold, In1. Други са думи, но изписани по неправилен начин, например Train- Trane или Trayne ;Envy може да бъде Envie или Envee. Таговете може да съдържат някакво кодирано съобщение или иницаилите на райтъра. Годината, в която е направен графита, също заема място в тага. Например райтъра Тох от Лондон изписва Тох03, Тох04 и т.н. В някои случаи таговете се правят в памет на починал приятел-"DIVA Peekrevs R.I.P. JTL '99". Повечето тагове са с дължина от 3 до 5 букви, за да могат да бъдат изписвани по-бързо, но няма ограничение в дължината.
Основите на графитите за положени през късния период на 60-те години на ХХ век. По това време графитите са били, главно, форма за изразяване на политически пристрастия. Те са били считани са евтин и лесен начин да се изрази мнение, с минимален риск за райтъра. Когато основите на графити културата били положени, започнали да се появяват и първите графити групи, които използвали графитите, за да маркират територии. Някои примери са Savage Skulls, La Familia, и Savage Nomads.
До края на 60-те години модерния период, от историята на графитите, се заформил във Филаделфия, Пенсилвания. Има двама артисти, считани като основатели на истинското "бомбене" -"Cool Earl" и "Cornbread". Те събрали интереса на пресата и обществото върху себе си, тагвайки се почти навсякъде. През 1970-1971 центърът на графити културата се преместил от Филаделфия в Ню Йорк. Когато вече основите били положени на следващите творци им било по-лесно да развиват идеите си и да намират по-креативни начини за писане.Die Hard Era
Годините между 1985 и 1989 да познати като ерата "die hard". Артистите от този период се насочват към рисуване по изоставени вагони. С увеличаването на охраната и бдителността срещу нелегални творения, културата прави крачка назад. Предишните сложни "пламъци" по колите са заменени от опростени тагове, които често се преливат с боята на колата. През 1986 МТА и СТА спечелват "войната срещу графитите" и интереса към активните райтъри рязко спада. Това обаче има и друга страна-насилието, което преди се е свързвало с графити групите, също намалява. Някои по-изявени райтъри от Ню Йорк и Чикаго са били- Ghost, Cavs , Reas , Sivel , Agent , Con5 , Trixter , Cope 2, futura , obey, seen, T-kid, JA. Все още има някои творци, които искат да добият слава променяйки името си.


Clean Train Movement Era

Този период в историята на графитите се характеризира с множество артисти, които преместват творбите си от железниците към "улични галерии". Движението "Clean Train" започнало през Май 1989, когато Ню Йоркската управа се опитва да премахне, всички изризувани вагони, от обща употреба. В резултат на което, много райтъри трябвало да измислят нови начини да се реализират. Последвали множество дебати около това, дали графити изкуството трябва да бъде считано като част от изобразителното изкуство.
По време на този период много райтъри започнали да издават творбите си в галерии, като същевременно притежавали собствени студия. Тоза практика води началото си от 80те години. Един от първите такива творци е Jean-Michel Basquiat, който се тагвал с подписа SAMO (Same Old Shit). По-скорошен представител е Austin Micheal с неговия таг A5 (A CINKO).
Austin Micheal (А5) е считан за един от най-популярните и идеализирани райтъри за всички времена. Неговите политически различия и отношенията му с Лос Анджелиската банда "Bloods" са показани в един от най-ценените му творби. Доста негови тагове предизвикват конфликти между Източното и Западното крайбрежия. Един от тях "AttaCK" е насочен срещу противоположната банда-"Crips". Буквите СК означават Crips Killer. Заради множеството проблеми, причинени от таговете на А5, някои от тях биват заличени.
В някои случаи, графити артистите достигат такова ниво на сложност на техните творения (особено когато графитът е в памет на починал човек), че собствениците на магазини се колебаят дали да ги заличат. В Бронкс, след смъртта на рапъра Big Pun има няколко стенописа посветени на неговия живот, като подобни творения се появяват и в памет на Notorious BIG и 2Pac Shakur. По същия начин се почита паметта на Принцеса Даяна и Майка Тереза.
С популязирането и легализирането на графити изкуството, пред 2001 , компютърния гигант IBM организира кампания, която включва райтъри от различни страни, които трябва да изрисуват знакът на мира, сърце и пингвин (талисманът на Linux), за да възпроизведат "Мир, Любов и Линукс". Въпреки легализацията обаче някои "улични творци" биват арестувани.
Друг подобен пример е въвеждането на графитите в компютърните игри. Например Marc Ecko's Getting Up:Contests Under Pressure. Геймплеят изисква от играча да прави графити, въпреки закона. Марк Еко, който е дизайнер на модна линия казва - "Графитите са, без съмнение, най-силното движение в изкуството през последните години и е било основен източник на вдъхновение през цялата ми кариера".
Някои от най-излползваните стилове в графитите имат собствени имена. "Таг" е най-простия начин за изрисуване на инициалите на райтъра, със спрей или маркер. Друга форма на рисуване е "throw-ups" (което си нямам представа какво е, ако има някой по-запознат мое го преведе бел.а.), което включва набързо направени елементи, използвайки няколко цвята, като тук важна е скоростта, не прецизността. Обикновено се рисуват няколко букви. "Fill-in" или "piece" е друга, по-сложна, форма на "throw-ups", като тук се използват три или повече цвята. Това обаче изисква повече време и повишава риска райтъра да бъде "хванат". По-комплексен стил е "wildstyle", форма на графитите включваща преплитащи се букви, стрели и свъзващи точки. Поради това, творенията биват по-трудни за разчитане от хора, които не се занимават с графити. "Blockbuster" са графити, които заемат цяла стена, с цел да попречат на други райтъри да рисуват на същата стена. Някои творци използват "stickers" . Това се счита за по-мързелив начин и дори за измама от други, но тези, които ги използват считат, че се спестяват от 5-10 мин в изработката на даден елемент. Направата на един "wildstyle" може да отнеме от 8 часа до 2 дни./Еври

Добри новини за Милан - Роналдо няма да играе !?

Футболист номер едно на планета за 2008 година Кристиано Роналдо няма да се възстанови за мача от Шампионската лига на Реал (Мадрид) срещу Милан следващата седмица на "Джузепе Меаца". От ръководството на испанския клуб съобщиха днес след поредния преглед на техничаря при специалисти, че състоянието му се подобрява, но той няма да бъде готов за срещата с Хетафе от Примера дивисион в събота и тази с "росонерите" в Милано. Носителят на "Златната топка" не игра и на "Сантиаго Бернабеу" преди седица срещу Милан при поражението с 2:3 на своя клуб. Кристиано вече около месец е контузен, като с това дойдоха и проблемите за отбора. Тимът имаше само победи с португалската суперзвезда в състава си, но след травмата му последва едва една победа от пет мача. Реал загуби от Севиля (1:2) в Примера дивисон, от Милан (2:3) в Шампионската лига и снощи бе унизен от третодивизионния Алкоркон с 0:4 в първи мач от 1/16 - финалите за Купата на Краля. Реал завърши наравно със Спортинг Хихон (0:0) в събота от първенството и успя да надвие единствено Валядолид (4:2) без Роналдо. Деветката на "белите" има девет гола в седем мача за новия си тим - пет в шампионата и четири в Шампионската лига. В момента 31-кратният първенец на Испания е на второ място в Примера с 19 точки и изостава на три от вечния си съпреник и шампион Барселона, докато в Европа е на второ място след Милан в груповата фаза на турнира, като двата отбора имат по 6 точки от три мача, но "росонерите" имат премиство заради успеха си в Мадрид./Спортал

Руснаците имат голям интерес към чуждестранните недвижими имоти


През третото тримесечие интересът на руснаците към чуждестранната недвижимост е останал на същото равнище, както и през традиционно активното второ тримесечие. Въпреки че пиковия сезон на търсене за покупка и аренда на имоти в чужбина е отминал с приключване на лятото, активността на купувачите не е намаляла, се казва в съобщение на компанията МИЭЛЬ Distant Property Management. В момента портфейлът на компанията съдържа привлекателни обекти в 20 държави, съобщава Интерфакс. През изминалото тримесечие МИЭЛЬ-DPM е разширила своята география за сметка на три нови страни: САЩ, Португалия, Австрия, а в най-скоро време се предвижда да бъдат включени и ОАЕ. По данни на компанията, лидери по брой запитвания през третото тримесечие е България /25%/, Турция /17%/ и Испания /13%/. Нещо повече всички потенциални купувачи, които са пожелали да купят имот в България, са го купили. От МИЭЛЬ DPM уточняват, че България привлича клиентите с достъпната си цена и приемливо качество на недвижимите имоти, голямото разнообразия от предлагане и опростената процедура за покупка. Испания също е показала добра динамика: над 70% от потенциалните купувачи, потърсили недвижимост в тази страна, са успели да открият подходящ вариант и да финализират покупката. Като цяло, от компанията отбелязва, че количеството на покупките се е увеличило през третото тримесечие. До голяма степен това е свързано с факта, че клиентите са започнали по-реалистично да гледат на нещата и вече не отлагат покупката в очакване на 50% намаление. По отношение на арендата, най-голямо е търсенето на вили в Италия - целогодишно, а също така апартаменти във Франция и на Лазурния бряг.

Историята на едно .... казанче

Смяна на тоалетно казанче. Няма му нищо на старото, работи си. Обаче, времето оказва негативно влияние на повечето предмети. Особено на пластмасовите…

Замислих се какво ще се случи със старото казанче. Ако го изоставя навън, на студено и в мрака. В компанията на новите кофи на общинска фирма Искър, казанчето ще прекара нощта. На сутринта ще дойде голямата оранжево синя машина. Ръцете на служителите на “Чистота”, ще го пренесат в тясното пространство на боклуджийския камион. На път … на път към ново обиталище. Дали казанчето ще намери покой?! Дали ще намери нови приятели, събратя или ще бъде разчленено на съставните си части? Нямам представа. Но съм убеден, че обществото ни е консуматорско. Купува новото, нарадва му се и айде на боклука. За изминалите 100 години, човечеството е замърсило планетата неимоверно повече от поколения в период от хиляди години! Не е нужно да показвам доказателства. Вие знаете какво имам предвид… Моят призив е да сме по-внимателни с боклука си. Лесно е да се обвинява кмета, общинските фирми, липсата на завод за рециклиране. По-трудно е да не мяташ безразборно боклуци, да пазиш природата, да мислиш за бъдещите поколения. Но, по-трудното е по-добро!/Статиите

49 хиляди българи чакат за гражданство


49 185 са българите в чужбина, които чакат за българско гражданство, съобщи във Велико Търново министърът на българите в чужбина Божидар Димитров. Процесът се движел с изключително бавни темпове, в момента се обработвали молби от 2005 година. Законопроектът за българите в чужбина е резултат от анализ на слабостите на досегашния закон, коментира министърът.

„При него не са определени срокове, в които ангажираните в процеса на даване на гражданство са шест български институции”, уточни проф. Божидар Димитров. Документът определя срокове от три месеца за висшистите. „Това го направих дори по молба на ректорите, тъй като се оказа, че след степен „бакалавър”, ние вече не им плащаме за степен „магистър”. Искаме от тях 5–6 хиляди евро, колкото е за чужденци. Те не могат да ги плащат, идвайки от селски райони от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония”, подчерта министърът на българите в чужбина.
По думите му, те са принудени да се връщат по родните си места, където не могат да намерят приложение на висококвалифицирания си труд.

Важна част от закона е за сънародниците ни, изгубили българското си гражданство по волята на историческите събития. Това са живеещите в Македония, Беломорието, Поморавието, които са били в границите на българската държава до 1944 година. Тези от тях, които желаят, ще могат да получат българско гражданство в срок от шест месеца. „По този начин ще преборим корупцията, която съществува в системата и именно липсата на срокове позволява чакането да бъде вече пет години”, обясни проф. Димитров.

Yahoo! закрива GeoCities

Безплатната хостинг услуга GeoCities беше закрита, съобщи Yahoo!, предаде news.bg.Ръководството на компанията е решило да предостави на клиентите си други пътища за създаване и поместване на сайтове в интернет, предаде TechNews.bg.В частност, Yahoo! предлага на потребителите си да се възползват от платената услуга Web Hosting.Тя е достъпна срещу 4,99 долара за първата година, след което струва 9,95 долара на месец.Yahoo! реши да закрие GeoCities още в началото на годината, когато започна програма за реструктуриране, целяща да ликвидира всички непопулярни и непечеливши дейности.Услугата GeoCities даваше на потребителите инструменти за създаване на собствени сайтове и хостинг. Тя функционира от 1994 г., но беше купена от Yahoo! през 1999-та за три милиарда долара.Интернет компанията въведе и платени услуги в GeoCities, но те така и не донесоха желаните приходи. Това принуди Yahoo! да закрие сайта./ Днес
Tyxo.bg counter